Επίπεδο δυσκολίας
60%
ΥΛΙΚΑ
- 300γρ. νερό χλιαρό
- 1 φακελάκι προζύμι μαγιάς
- 500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
- 1 κουταλιά της σούπας αλάτι
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι.
- Ανακατεύουμε με το χέρι τα υλικά και προσθέτουμε το χλιαρό νερό.
- Ανακατεύουμε ξανά να διαλυθούν τα υλικά και αφήνουμε ένα 10λεπτο να αφρίσει η ζύμη.
- Μετά τα 10 λεπτά προσθέτουμε το αλάτι τη 1 κουταλιά ελαιόλαδο και σιγά σιγά το αλεύρι.
- Ζυμώνουμε μέχρι να το προσθέσουμε όλο το αλεύρι και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε περίπου 10 λεπτά.
- Η ζύμη μας πρέπει να είναι μαλακή, αλλά να μη κολλάει στα χέρια.
- Στο τέλος προσθέτουμε την άλλη κουταλιά ελαιόλαδο, κάνουμε τη ζύμη μια μπάλα, σκεπάζουμε με μια πετσέτα το μπολ και το αφήνουμε σε ζεστό μερος για 45 λεπτά να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.
- Ανάβουμε το φούρνο στους 170.
- Παίρνουμε τη ζύμη μας, την ζυμώνουμε απαλά με το χέρι, όπως τη βγάζουμε κάνουμε μια μπάλα και την βάζουμε σε λαδόκολλα σε ένα ταψί.
- Χαράζουμε 2-3 γραμμές από επάνω και ρίχνουμε λίγο αλεύρι σουσάμι ή μαυροκούκι αν θέλουμε.
- Ψήνουμε μέχρι να βγαίνει το μαχαίρι από μέσα καθαρό.
Και τώρα θα σας πω και το μυστικό της γιαγιάς. Κάτω από το ταψί στο φούρνο, έβαζε ένα πήλινο με νερό. Για να έχει υγρασία, έτσι έκανε το τέλειο ψωμί.