Επίπεδο δυσκολίας
40%
6 μερίδες
ΥΛΙΚΑ
- 300γρ. ρεβύθια
- 1 χταπόδι περίπου ενάμιση κιλό
- 1 κρεμμύδι
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 3-4 φύλλα δάφνης
- 3-4 κόκκους μπαχάρι
- 1 φλυτζάνι κόκκινο κρασί
- Χυμό από 4-5 ντομάτες
- Αλάτι, πιπέρι
- Ελαιόλαδο
- Μουλιάζουμε από το προηγούμενο βράδυ τα ρεβύθια σε κρύο νερό
- Την επόμενη βάζουμε τα ρεβύθια σε μια κατσαρόλα να βράσουν 35-40 λεπτά να μαλακώσουν.
- Συγχρόνως βάζουμε το χταπόδι με λίγο νερό σε μια άλλη κατσαρόλα να βράσει.
- Προσοχή βάζουμε λίγο νερό γιατί θα βγάλει αρκετό το ίδιο.
- Το αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά και προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη δάφνη, λίγες σταγόνες ελαιόλαδο.
- Ανακατεύουμε και ρίχνουμε το κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τη σάλτσα από τις φρέσκιες ντομάτες.
- Σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και το αφήνουμε να βράσει για 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι.
- Στραγγίζουμε τα ρεβύθια, κρατάμε το νερό στην άκρη και τα ρίχνουμε μέσα στη κατσαρόλα με το χταπόδι.
- Αφήνουμε να πάρει μια βράση.
- Τα ρίχνουμε σε ένα ταψί πυρέξ η πήλινο και αν χρειάζεται νερό ώστε να τα καλύψει προσθέτουμε από αυτό που κρατήσαμε από τα ρεβύθια.
- Ρίχνουμε ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ψήνουμε για 30 λεπτά στους 180.