Επίπεδο δυσκολίας
20%
4 μερίδες
ΥΛΙΚΑ
- Ενάμιση κιλό χταπόδι με καθαρισμένη τη κουκούλα
- 3 πράσα χοντροκομμένα
- 2 καρότα σε ροδέλες
- 2 κλωνάρια σέλερι
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 400γρ. κόκκινο κρασί
- 1 κουταλιά του γλυκού κύμινο
- 2-3 φύλλα δάφνης
- Μερικά φύλλα αποξηραμένο δενδρολίβανο
- 250γρ. αποξηραμένα δαμάσκηνα
- 15 πράσινες ελιές χωρίς κουκούτσι
- Ελαιόλαδο
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220 στον αέρα.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει και προσθέτουμε το χταπόδι.
- Αφήνουμε να θωρακιστεί από όλες τις πλευρές.
- Προσθέτουμε τα λαχανικά και τα αφήνουμε να τσιγαριστούν και αυτά λίγο.
- Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και βάζουμε μέσα το δενδρολίβανο, το κύμινο και τη δάφνη.
- Το αφήνουμε για 5 λεπτά και μετά το ρίχνουμε στη γάστρα.
- Περίπου στη μισή ώρα δοκιμάζουμε το χταπόδι και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό και βάζουμε τα δαμάσκηνα.
- Χαμηλώνουμε στους 150 και ψήνουμε για ακόμη μισή ώρα και στα τελευταία 10 λεπτά βγάζουμε το καπάκι.
- Το βάζουμε σε πιατέλα και σερβίρουμε με τις ελιές.