Επίπεδο δυσκολίας
80%
8-10 Μερίδες
ΥΛΙΚΑ
- 2 κιλά χοιρινή σπάλα
- 80ml ελαιόλαδο
- 1 φινόκιο
- 150γρ. λιαστές ντομάτες
- 1 κουτάλι της σούπας πελτέ ντομάτας
- 2 κουτάλια της σούπας αλεύρι
- 850ml ζωμό λαχανικών ή ένα ζελέ και το αντίστοιχο νερό
- Αλάτι, πιπέρι
Για τη μαρινάδα:
- 700ml κόκκινο ξηρό κρασί
- 5-6 γαρίφαλα
- 5 ολόκληρα μπαχάρια
- 2 καρότα
- 2 κρεμμύδια
Για τα μήλα:
- 5 μήλα
- 40ml ελαιόλαδο
- 30γρ. βούτυρο
- 80γρ. μαύρες σταφίδες
- 1 κουτάλι της σούπας σπόροι γλυκάνισου
- 25γρ. μέλι
- Σε μια λεκάνη βάζουμε το κρέας μαζί με όλα τα υλικά της μαρινάδας.
- Τα καρότα και τα κρεμμύδια τα κόβουμε σε ροδέλες.
- Ανακατεύουμε και το βάζουμε στο ψυγείο από το προηγούμενο βράδυ.
- Βγάζουμε από τη μαρινάδα το κρέας, τα καρότα και τα κρεμμύδια.
- Σκουπίζουμε το κρέας με ρολό κουζίνας.
- Σουρώνουμε τη μαρινάδα και την κρατάμε.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200.
- Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το χοιρινό μέχρι να ροδίσει.
- Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και το ρίχνουμε σε μια γάστρα.
- Στο ίδιο λάδι σοτάρουμε το φινόκιο, αφού το έχουμε κόψει, μαζί με τα κρεμμύδια και τα καρότα της μαρινάδας για 5 λεπτά.
- Προσθέτουμε τις λιαστές, τον πελτέ και ανακατεύουμε.
- Πασπαλίζουμε το αλεύρι και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.
- Τακτοποιούμε τα υλικά στη γάστρα και στην ίδια κατσαρόλα βάζουμε τη μαρινάδα μαζί με το ζωμό σε δυνατή φωτιά να πάρει μια βράση.
- Αδειάζουμε στη γάστρα και το βάζουμε στο φούρνο για μιάμιση ώρα μέχρι να μαλακώσει το κρέας.