Επίπεδο δυσκολίας
60%
12 μερίδες
ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη:
- 260γρ. αλεύρι
- 40γρ. φουντούκια
- 100γρ. ζάχαρη άχνη
- 150γρ. αγελαδινό βούτυρο ανάλατο
- 1 αυγό
- 1/2 κουταλιά του γλυκού αλάτι
Για τη κρέμα φιστίκι:
- 150γρ. φιστίκι
- 2 κουταλιές της σούπας φιστικοβούτυρο
- 15γρ. ελαιόλαδο
Για τη κρέμα λεμόνι:
- 110γρ. χυμό λεμόνι
- 150γρ. ζάχαρη
- Ξύσμα από ένα λεμόνι
- 2 αυγά
- 100γρ. αγελαδινό βούτυρο ανάλατο
- 150γρ. χαλβά τύπου Μακεδονικού (εμείς βάλαμε με μπισκότα Oreo)
- Αλέθουμε τα φουντούκια στον πολυκόφτη να γίνουν σκόνη και τα ενώνουμε με το αλεύρι και την άχνη.
- Τα ανακατεύουμε και προσθέτουμε το βούτυρο τριμμένο ή σε μικρά κομμάτια κρύο.
- Πλάθουμε με το χέρι μέχρι να ενωθεί το βούτυρο και να γίνει σαν άμμος.
- Προσθέτουμε το αυγό και το αλάτι και ξάνα πλάθουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί.
- Βάζουμε μια λαδόκολλα και μια από πάνω και το ανοίγουμε με τον πλάστη.
- Στη συνέχεια το βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
- Στη συνέχεια το βγάζουμε, με ένα πηρούνι τρυπάμε τη ζύμη σε διάφορα σημεία.
- Το ψήνουμε με μια λαδόκολλα πάνω από τη ζύμη, βάζοντας όσπρια από πάνω.
- Τα τελευταία 5 λεπτά αφαιρούμε τη λαδόκολλα.
- Αλέθουμε τα φιστίκια στο πολυκόφτη.
- Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.
- Ανακατεύουμε με κουτάλι και αφού ενωθούν τα υλικά, απλώνουμε τη κρέμα πάνω από τη ζύμη σε λεπτό στρώμα.
- Κάνουμε τρίμμα το χαλβά με το χέρι και το αφήνουμε στην άκρη.
- Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το χυμό λεμόνι, τη ζάχαρη, το ξύσμα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
- Προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε συνέχεια για να μη κόψει το αυγό.
- Αφού αρχίζει να πήζει, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε και σιγά σιγά προσθέτουμε και τον χαλβά.
- Αφού πήξει ρίχνουμε τη κρέμα μας πάνω από τη κρέμα φιστίκι και το βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
- Διακοσμούμε με φιστίκια και ξύσμα λεμονιού.